Lhee

Lhee is, net als Lheebroek, een buurtschap van Dwingeloo. Tot het begin van de negentiende eeuw vormde Lhee samen met Dwingeloo één schultambt.

Ook Lhee is een esdorp,  met aan de zuidzijde van het dorp de ‘Noord Lheederesch’ en de ‘Zuid Lheederesch’. Aad de oostzijde van het dorp bevindt zich de ‘Oost Lheederesch’, nu nog te herkennen aan de Oosteresweg. Aan de noordzijde van het dorp strekt de Lheedermade zich uit tot aan de Oude Vaart.

Aan de zuidzijde van het dorp bevindt zich ook het prachtige bosgebied Lheederzand, dat onderdeel is van het Nationaal Park Dwingelderveld.

Rond 1953 werden in lhee door werkzaamheden van gemeentewerkers fundamenten aangetroffen van een middeleeuws gebouwtje, genaamd De Spieker, waarvan men denkt dat er in vroegere tijden graan voor de belastingheffing werd opgeslagen.

Elk jaar vindt, op de tweede zaterdag van augustus, de jaarlijkse oogstdag plaats rondom ’t Ieshof in Lhee. In het gehele dorp is dan het gevoel van oude tijden te beleven: er wordt rogge gemaaid met de zeis en de sikkel, het oude schooltje gaat voor even weer open en halverwege de middag trekt een stoet aan oude tractoren de Lheederesch op om een tourtocht rond Lhee en Dwingeloo te maken.

Het hoogtepunt van de dag vormt het starten van een oude dorsmachine, die met een locomobiel uit 1900 weer tot leven komt.

De gehele dag door vinden er voorrondes voor de dorskampioenschappen plaats. Met stok en vlegel moet er zoveel mogelijk graan worden gedorst. Een prachtig evenement om te bekijken, waarbij teams in hoog tempo de vlegels het werk laten doen, puur vakmanschap!

Het oude schooltje van Lhee, dat model stond voor de ontwikkeling van vele scholen rond het begin van de 19e eeuw, is overigens te vinden in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Lhee vormt samen met Lheebroek een boermarke, een coöperatie van boeren die samen grond en werktuigen beheren. Voor de oogstdag van Lhee, kwam de boermarke in 2009 overigens als een redding toen de eigenaar van ’t Ieshof kwam te overlijden. Het voortbestaan van de Oogstdag op de ’t Ieshof kwam op de tocht te staan door de grote interesse van verschillende geïnteresseerde kopers, die graag paarden op ’t Ieshof zagen lopen. De marke van Lhee (en Lheebroek) heeft toen de grond aangekocht om het voortbestaan van de Oogstdag zeker te stellen.

Foto’s: met dank aan Ernst-Jan Dekker & Jeroen Smit