De Yurt


Op het erf van Bed & Stee Lheebroekerzand staat op een beschutte plek een Mongoolse Yurt, ook wel Ger genoemd, die speciaal geïmporteerd is uit Mongolië. Overnachten in een Yurt is een bijzondere ervaring. De Yurt is rond en van natuurlijke materialen gebouwd. Dikke lagen wolvilt zorgen voor de isolatie. Twee lagen stevig geïmpregneerd katoen en een regendoek zorgen ervoor dat regen en wind buiten blijven. Het oppervlak is 35m2, de nokhoogte is 3.00m en de hoogte van de wand is 1.70m.

We hebben de Yurt als woon- en slaapvertrek ingericht. Anders dan de Yurt’s in Mongolië is deze Yurt geoptimaliseerd naar het Hollandse klimaat. De kleur van het buiten doek (bruin) is aangepast aan de omgevingskleur van het bos, waardoor de Yurt zich bescheiden opstelt tussen de takken en bladeren van de bomen.  Ook heeft onze Yurt prachtige Serredeuren met dubbel HR glas. Naast het daglicht dat de lichtkoepel in het midden van het ronde dak binnen laat, brengen de serredeuren ook veel licht binnen en bieden een prachtig uitzicht op het bos. Dan hebben we om in alle gemakken te voorzien, vloerverwarming in de Yurt aangelegd. De elektrische infrarood vloerverwarming dient als ondersteuning. Bij extra koude dagen zal ook zeker de houtkachel helpen om de Yurt optimaal warm te stoken.

Naast de Yurt hebben we een blokhut gebouwd met sanitaire voorzieningen en een kitchenette. Hier kun je koken, douchen en naar de WC. Er staan een koelkast, kookplaat, oventje en een uitgebreide keukenuitzet. De blokhut hoort expliciet bij de Yurt, er wordt dus niet door anderen gebruik van gemaakt.

De Yurt ligt direct aan het Nationaal Park Dwingelderveld, een prachtig Drents natuurgebied (37 km2 ) met de befaamde uitgestrekte Dwingeloose heide. Prachtige natuur om in te wandelen, te fietsen of paard te rijden. Het Nationaal
Park Dwingelderveld is een beschermd Natura 2000 gebied. Het naastgelegen dorp Dwingeloo met zijn pittoreske Brink heeft tal van mogelijkheden om lekker uit eten te gaan, te winkelen of een ijsje te eten.

Op 9 km van onze Bed & Stee vindt je de recreatieplas: Het Blauwe Meer. Hier kun je een verkoelende duik nemen in het blauwe water. Het Blauwe Meer wordt beheerd door Natuurmonumenten en is prachtig gesitueerd midden in de natuur. In de zomermaanden is er een kiosk voor patat en een IJsje.

De Yurt is geschikt voor 2 personen. Er zijn geen huisdieren toegestaan in de Yurt.

Kijk bij de indeling van De Yurt voor meer informatie en foto’s.